Усі послуги

Податковий консультант у Португалії

Професійний бухгалтер розповість усі подробиці про податкову систему в Португалії. 1 година (за попереднім записом).

Замовити послугу
Передзвонити

Податковий консультант у Португалії: керівництво для нерезидентів

Португалія відома своїми приголомшливими пейзажами, багатою культурою та доброзичливим місцевим населенням. Однак, для експатів, які розглядають можливість переїзду в цю чудову країну, розуміння її податкової системи має найважливіше значення. Інтеграція в португальську податкову систему може виявитися непростим завданням. У цій статті ми розглянемо особливості податкової системи Португалії, важливі нюанси для експатів, поговоримо про важливість співпраці з податковим консультантом, про які податки ви маєте знати, і про те, як обрати консультанта з податків у Португалії, що відповідає вашим потребам.

Особливості португальської податкової системи

У Португалії діє унікальна, складна і всеосяжна податкова система, що включає різні види податків як на національному, так і на муніципальному рівнях. У Португалії є такі податки, як: прибутковий податок, ПДВ, податок на майно, податок на розкіш, податок на спадщину тощо. Кожен із цих податків має свій власний набір правил і розмір ставок, тому експатам необхідно чітко розуміти, як працює ця система. Самостійно зробити це досить складно, тоді як податковий консультант у Португалії допоможе вам розібратися у всіх податках і нюансах, які можна застосувати конкретно до вашої ситуації. Нижче ми розглянемо загальні принципи та поняття португальської податкової системи.

Податкове резидентство в Португалії

Статус податкового резидента Португалії має вирішальне значення, оскільки він впливає на ваші податкові зобов'язання. Для того, щоб стати податковим резидентом Португалії, недостатньо мати NIF і навіть, незважаючи на чинне законодавство, проживати на території країни постійно або понад 183 дні на рік. Усі ці тонкощі можна дізнатися у нашого фахівця на податковій консультації в Португалії.

У питаннях постановки на податковий облік португальська податкова служба дуже категорична. Якщо у вас ще немає посвідки на тимчасове проживання, не зареєстрована компанія або самозайнятість, то для постановки на податковий облік необхідно надати такі документи:

  • Копія трудового договору, зареєстрованого в податковій із зарплатою не менше ніж за 6 місяців;
  • Копія договору оренди житла, зареєстрованого в податковій (довідка з муніципалітету не приймається);
  • Копія документа про купівлю житла
Статус не постійного резидента (NHR)

Статус NHR - це спеціальний податковий режим для нових резидентів, який надає значні податкові пільги, включно з єдиною ставкою прибуткового податку в розмірі 20 % на певні доходи в Португалії та звільнення від сплати податків на доходи з-за кордону протягом десяти років. З 2024 року можливість запросити NHR-статус для нових резидентів заблоковано. Рішення це не остаточне, можливо, уряд Португалії поверне NHR уже наступного року. У деяких випадках податкова інспекція йде на поступки і дозволяє застосувати цей режим. Більш детально з питанням застосування NHR вам допоможе розібратися наш податковий консультант у Португалії.

Види податків у Португалії

Щоб ефективно управляти своїми фінансами, необхідно розуміти, які податки взагалі існують у Португалії. Звичайно, у всіх різні ситуації і найкраще отримати податкову консультацію в Португалії з урахуванням вашої особистої ситуації. Нижче розглянемо основні типи податків у Португалії.

Прибутковий податок

Прибутковий податок у Португалії є прогресивним, його ставки варіюються від 14,5 до 48%. Точна ставка залежить від країни вашого постійного і тимчасового резидентства, рівня вашого доходу і країни його походження. Докладніше дізнатися про всі фактори, що впливають на розмір ставки, можна на консультації з міжнародним податковим консультантом у Португалії.

Прибутковий податок поділяється на податок на доходи фізичних осіб і податок на доходи юридичних осіб. Давайте розберемося в кожному з них.

Прибутковий податок з фізичних осіб (IRS)

Резиденти Португалії оподатковуються податком на доходи фізичних осіб IRS (Rendimento das Pessoas Singulares), який стягує податок з доходів по всьому світу. Нерезиденти, навпаки, оподатковуються тільки на дохід, отриманий у Португалії.

Корпоративний прибутковий податок (IRC)

Підприємства, що працюють у Португалії, зобов'язані платити IRC (Rendimento das Pessoas Coletivas), який стягується з прибутку компаній. Ставка і зобов'язання залежать від розміру компанії та її доходів.

Податок на додану вартість (ПДВ/IVA)

Податок на додану вартість, - ПДВ або IVA (Imposto sobre Valor Acrescentado) у Португалії, - це податок, що застосовується до більшості товарів і послуг. Розуміння ставок ПДВ і звільнень від нього критично важливе як для споживачів, так і для підприємств. Якщо ви хочете надавати послуги в Португалії, консультація з ПДВ - можливість не тільки розібратися в цьому питанні, а й, можливо, заощадити значну суму.

Податок на нерухомість

Обираючи нерухомість для купівлі в Португалії, не забудьте отримати податкову консультацію в Португалії. Купуючи нерухомість у Португалії, необхідно знати про такий податок, як IMI (Imposto Municipal sobre Imóveis - муніципальний податок на нерухомість) і AIMI (Adicional ao Imposto Municipal sobre Imóveis - додатковий муніципальний податок на нерухомість), який також називають податком на розкіш. Цей податок поширюється на нерухомість вартістю понад 600 000 євро і стягується як з приватних осіб, так і з компаній, що володіють дорогою нерухомістю.

Податок на спадщину та дарування

Податки на спадщину і дарування в Португалії відносно невисокі порівняно з іншими європейськими країнами. Зазвичай вони поширюються тільки на активи, що перебувають у Португалії, і можуть бути мінімізовані шляхом ретельного планування, з чим вам допоможе міжнародний податковий консультант у Португалії.

Потрібна допомога експерта?

Деякі послуги можуть бути складними для самостійного виконання. Довіртеся нашій команді професіоналів, щоб пройти кожен етап.

Переглянути тарифи

Строки подання податкової звітності в Португалії

Податковий рік у Португалії збігається з календарним роком, і податкові декларації має бути подано в період з 1 квітня до 30 червня наступного року.

Необхідна документація

Під час подання податкової декларації вам знадобляться різні документи, зокрема підтвердження доходу, місця проживання, а також відрахувань і пільг, на які ви претендуєте.

Угоди про уникнення подвійного оподаткування

Угоди про уникнення подвійного оподаткування дуже важливі для експатів, оскільки вони допомагають уникнути подвійного оподаткування одного й того самого доходу. Португалія підписала Угоди про уникнення подвійного оподаткування з більш ніж 70 країнами, включно зі США, Великою Британією, Канадою та Австралією. Ці угоди містять рекомендації щодо оподаткування транскордонних доходів. Для власників бізнесу також буде корисно отримати щодо португальського ПДВ роз'яснення. Зробити це можна на консультації ПДВ.

Податкові відрахування

Як і в багатьох інших країнах, у Португалії можна знизити розмір сплачуваних податків завдяки податковим відрахуванням. Податкові відрахування бувають особистими та корпоративними.

До особистих відрахувань належать витрати на охорону здоров'я, освіту та житло. Підтвердження цих витрат може значно зменшити вашу базу оподаткування.

Власники бізнесу можуть відняти витрати, пов'язані з веденням бізнесу, як-от зарплата, оренда та комунальні послуги, що допомагає знизити податковий тягар.

Проблеми, із якими стикаються експати

Не володіючи достатніми знаннями і досвідом, досить легко переплатити, отримати штрафи і пені. Експати часто стикаються з такими проблемами, як мовний бар'єр, нерозуміння місцевого податкового законодавства та бюрократія.

Щоб подолати ці труднощі є два шляхи:

  1. Найняти податкового консультанта або скористатися податковою консультацією в Португалії;
  2. Вивчити португальську мову та приєднатися до спільнот експатів

Податкова консультація в Португалії. Переваги найму податкового консультанта

Тепер, коли ми в загальних рисах розуміємо, як влаштована податкова система, давайте розглянемо переваги найму податкового консультанта.

Експертиза та досвід

Податкові консультанти - це експерти в цій галузі, що володіють глибокими знаннями португальського податкового законодавства та нормативних актів. Вони постійно стежать за останніми змінами, забезпечуючи дотримання законодавства та оптимальні податкові стратегії.

Економія часу

Управління податками забирає багато часу. Податковий консультант знімає цей тягар з ваших плечей, даючи вам змогу зосередитися на інших важливих аспектах вашого життя або бізнесу.

Зниження ризику отримання штрафів

Неправильне заповнення документів і порушення строків можуть призвести до великих штрафів. Податковий консультант гарантує, що ваші податки буде подано правильно і вчасно, що дасть змогу уникнути штрафів.

Міжнародний податковий консультант у Португалії

Не всі податкові консультанти однакові. Але оскільки Португалія викликає великий інтерес серед іноземців, то і консультантів, які працюють у сфері міжнародного оподаткування тут досить багато. Обираючи консультанта з податків у Португалії, переконайтеся, що ваш податковий консультант має необхідну кваліфікацію і великий досвід роботи з податками як у Португалії, так і за кордоном.

Шукайте податкового консультанта з досвідом роботи саме з податками експатів, хорошими відгуками та чітким розумінням як місцевого, так і міжнародного податкового законодавства.

Розуміння податкової системи Португалії необхідне експатам для того, щоб уникнути підводного каміння і повною мірою скористатися наявними пільгами.

Найняти податкового консультанта в Португалії - розумний крок для тих, хто стикається зі складнощами місцевої податкової системи. Податкові консультанти пропонують експертні знання, економлять ваш час і допомагають уникнути дорогих помилок.

Незалежно від того, чи є ви фізичною або юридичною особою, податковий консультант може надати вам індивідуальну консультацію і забезпечити дотримання всіх податкових зобов'язань.

Чому варто звернутися в Move to Cascais за допомогою податкового консультанта?

Податки - це завжди складно. Щоб не заплутатися і врахувати всі нюанси, потрібно витратити досить багато часу і сил. Крім того, це додатковий стрес, якого і так достатньо в еміграції. Наші професіонали володіють експертними знаннями і великим досвідом у сфері португальського оподаткування, мають профільну освіту і всі необхідні ліцензії та дозволи.

З якими питаннями можна звернутися до нашого податкового консультанта?

  • Постановка на податковий облік
  • Податки на дохід фізичних та юридичних осіб у Португалії
  • Податки на нерухомість
  • Податки на дохід за кордоном
  • Португальський ПДВ роз'яснення
  • Оптимізація податків
  • Варіанти законного зниження податкової бази
  • Вибір оптимальної форми реєстрації бізнесу

Фахівці Move to Cascais готові відповісти на будь-які питання, пов'язані з вашими податковими зобов'язаннями в Португалії. Неважливо, чи плануєте ви переїзд і хочете підготуватися, чи вже перебуваєте в Португалії, і питання управління податками перейшло з теоретичних у практичні.

Час - найцінніший ресурс. Наші податкові консультанти допоможуть вам зберегти і витратити його на більш приємні моменти, ніж вивчення всіх тонкощів податкового законодавства Португалії.

FAQ

Чи обов'язково наймати податкового консультанта в Португалії?

Ні, це не обов'язково, але дуже рекомендується, особливо якщо у вас складні податкові ситуації або ви не знайомі з португальським податковим законодавством.

Яку кваліфікацію повинен мати податковий консультант?

Податковий консультант повинен мати відповідну кваліфікацію, наприклад ступінь у галузі бухгалтерського обліку або фінансів, а також сертифікати визнаних професійних організацій.

Чи є міжнародні податкові консультанти в Португалії?

Так, багато податкових консультантів спеціалізуються на міжнародному оподаткуванні та можуть допомогти у вирішенні питань транскордонного оподаткування та офшорного структурування.

Скільки коштує податкова консультація в Португалії?

Вартість послуг залежить від досвіду консультанта і складності вашої податкової ситуації. Гонорар може становити від €50 до €1000 на годину.

Які документи я повинен надати податковому консультанту?

Візьміть із собою декларації про доходи, податкові декларації, документи про власність і будь-які інші документи, що стосуються ваших доходів і витрат. Більш детально про всі необхідні документи конкретно у вашій ситуації, вас проінформує податковий консультант.

Пакети послуг

x1 дорослий

БАЗОВИЙ

от 550 EUR
  • Повний аналіз податків у Португалії (особистих/корпоративних)
  • Аналіз вашого індивідуального випадку

Що ми пропонуємо

Допоможемо вам прийняти рішення про переїзд

Відкладати вільне життя на потім – все одно, що обкрадати себе. Ми не обираємо, де народитися, але можемо вибирати, де і як жити! Така свобода – це здорово, правда?

Знайомимо ближче з Кашкайшем

Ділимося історіями переїздів й розповідаємо, чому можна і потрібно жити в красивій, доброзичливій, затишній і дуже веселій Португалії!

Допомагаємо з отриманням посвідки на проживання в Португалії

Надаємо підтримку протягом усіх етапів, пропонуємо послуги дитячого імміграційного адвоката, допомагаємо з поручителем, реєстрацією та іншими питаннями.

Інші послуги

Highly Qualified Activity Visa

Щоб довести, що ви є висококваліфікованим фахівцем, необхідно мати диплом про вищу освіту з апостилізацією і обіймати посаду в португальській компанії, що відповідає вашій освіті. При цьому заробітна плата має бути щонайменше в 1,5 вищою за середню по Португалії. У 2024 році це 2 000 євро на місяць або близько того

ОДИН — 4 000 EUR ПАРА — 7 000 EUR СІМ'Я — 9 000 EUR
Passive Income Visa

Ця віза найкраще підходить для людей, які мають легальний і регулярний пасивний дохід у розмірі щонайменше €1000 на місяць після вирахування податків і заощадження на банківському рахунку щонайменше €9120 на людину.

ОДИН — 4 000 EUR ПАРА — 7 000 EUR СІМ'Я — 9 000 EUR
Digital Nomad Visa

Digital Nomad Visa видається людям, які працюють віддалено й отримують дохід понад 3300 євро на місяць. Це довгострокова віза, яка веде до отримання посвідки на проживання. Португальське консульство розглядає заявку на отримання візи протягом 90 днів.

БАЗОВЫЙ — 2 000 EUR ПРО — 4 000 EUR
Startup Visa

Стартап-віза в Португалії (стаття 89.4) – це простий спосіб переїхати сюди з командою колег, навіть якщо у вас є тільки ідея для стартапу. Ба більше, краще мати саме ідею, а не готовий і функціонуючий бізнес – тоді процес отримання посвідки на проживання за стартап-візою пройде набагато швидше.

ОДИН ЗАЯВНИК — 10 000 EUR ДВОЄ ЗАЯВНИКІВ — 15 000 EUR ТРОЄ ЗАЯВНИКІВ — 20 000 EUR