Віза шукача роботи в Португалії (Job seeker visa Portugal) – нові професійні можливості

З 2022 року стала доступна нова португальська віза – для шукачів роботи. Це відкриває додаткові можливості для всіх, хто розмірковував над тим, щоб у майбутньому переїхати в найзахіднішу країну Євразійського континенту. Португальська віза для пошуку роботи доступна кожному, хто хоче розширити свої професійні можливості як найманий працівник.

Португальська віза для шукачів роботи не підійде фрілансерам або підприємцям, оскільки уряд країни створив її спеціально, щоб усунути дефіцит трудових ресурсів. Відповідно, вимоги для отримання дозволу на в’їзд відрізняються від, наприклад, умов для оформлення D8 або D2.

Чому Португалія – чудовий вибір для життя та роботи?

Теплий сонячний клімат і м’яка зима – далеко не єдині переваги життя тут. Віза для шукачів роботи в Португалію дарує безліч можливостей, які може бути складно отримати в інших країнах. Розвинена інфраструктура, доступна вартість життя й оптимальна система соціального забезпечення — те, чим можна насолоджуватися вже з перших днів перебування, шукаючи відповідні вакансії.

Переваги життя в Португалії для тих, кого цікавить португальська віза для шукача роботи:

  • полегшена комунікація завдяки поширеності англійської мови;
  • безкоштовне медичне обслуговування для кожного, хто перебуває в країні легально;
  • прогресивна соціальна політика, спрямована на створення і підтримку рівності прав;
  • стабільна економіка, завдяки якій рівень життя лише покращується;
  • реальні перспективи кар’єрного зростання та професійного розвитку.

Португалія – одна з найбезпечніших країн світу. Вона посідає 4 місце в рейтингу Global Peace Index. А середній рівень річного заробітку серед населення становить 30 тисяч євро. Так, віза для пошуку роботи в Португалію робить усі ці переваги доступними для всіх охочих.

Португальська віза для шукачів роботи 2024: особливості

Донедавна уряд Португалії не мав механізму, який давав би змогу максимально прозоро та легально забезпечувати перебування в країні тих, хто шукає роботу. Іноземці перетинали кордон із туристичною візою, а деякі й зовсім незаконно. Віза шукача роботи в Португалію кардинально змінила ситуацію. Більше немає необхідності шукати «манівці», щоб офіційно влаштуватися в країні під час пошуку вакансій і проходження співбесід.

Віза для шукачів роботи португальська підійде тим, хто хотів би влаштуватися як найманий працівник. Такий тип дозволу на в’їзд діє до 120 днів (4 місяці). Якщо за цей час не вийде знайти офіційний контракт, можна оформити продовження ще на 60 днів. Так, сумарно португальська віза для шукача роботи дає можливість легально перебувати в країні до 6 місяців.

Це оптимальний період для того, щоб зрозуміти основні культурні особливості країни, обжитися і, звісно ж, знайти відповідне місце для працевлаштування. Категорія португальської візи для шукачів роботи передбачає різні шляхи досягнення цієї мети: від самостійної подачі резюме в компанії, які цікавлять, до звернення за послугами до рекрутингового агентства.

Віза шукача роботи передбачає, що якщо за 120 або 180 днів не вийшло знайти місце роботи, країну доведеться покинути. А повторну заявку на отримання дозволу на в’їзд можна буде подати через один рік.

Вартість португальської візи для шукачів роботи становить близько 75 євро, якщо йдеться про розмір консульського збору. 

Зверніть увагу: португальська віза для шукачів роботи не гарантує працевлаштування. Країна надає можливість перебування на її території, користуватися деякими соціальними благами та легально відвідувати співбесіди. Відповідальність за процес пошуку роботи та працевлаштування бере на себе виключно шукач роботи.

Переваги візи для пошуку роботи в Португалії

Віза для шукачів роботи в Португалію — чудова можливість познайомитися з країною і знайти гідне місце для працевлаштування. Будь-який співробітник, влаштований офіційно в цій країні, отримує всі переваги і гарантії, передбачені законодавством.

Так, стандартний робочий тиждень у Португалії становить 35 годин. Кожен працівник може розраховувати на чотири тижні оплачуваної відпустки на рік. У разі хвороби співробітникам не доводиться втрачати свій заробіток, оскільки роботодавці надають щедрі лікарняні. Крім того, в країні протягом року є аж 14 офіційних свят, робота в які оплачується понаднормово.

Не тільки саме працевлаштування є привабливим для багатьох іноземців. Категорія португальської візи для шукачів роботи також має чимало переваг, до яких належать:

  •         відсутність необхідності мати сертифікат IELTS;
  •         можливість у подальшому отримати посвідку на проживання;
  •         перспективи життя в Португалії з родиною.

Португальська 6-місячна віза для шукачів роботи — перший крок до переїзду в європейську країну, де можна почати нове життя.

Кому підійде віза для шукачів роботи?

Португальська віза для пошуку роботи підійде майже кожному, хто хоче працевлаштуватися в країні. Дозвіл на в’їзд цієї категорії не дає права займатися фрілансом або відкривати бізнес. Однак така віза може стати чудовим поворотом у вашій кар’єрі, або ж її початком.

Португальська віза для шукачів роботи у 2024 році найбільш популярна серед молодих людей віком до 30–35 років. Такий дозвіл на в’їзд дає змогу отримати ексклюзивний трудовий досвід, який матиме ціну практично в будь-якій країні. Ну і, звісно ж, це гарний початок і впевнений крок уперед для тих, хто хотів би емігрувати в Португалію й отримати посвідку на проживання.

Португальська віза для шукачів роботи дає змогу стати найманим працівником практично в будь-якій сфері діяльності. Особливо цінуються в країні кадри, які мають вищу освіту і володіють португальською та англійською мовами. Однак це не обов’язкова умова для отримання португальської візи для шукачів роботи в 2024 році.

Наразі найбільш затребуваними є фахівці у перерахованих нижче галузях.

  •         IT.
  •         Медицина.
  •         Туризм.
  •         Фінанси.
  •         Інженерія.

Віза для шукачів роботи португальська відкриває шлях у нове життя для представників найрізноманітніших професій і рівнів кваліфікації.

Які вимоги висуваються до здобувача візи для пошуку роботи в Португалії?

Віза для шукача роботи в Португалію доступна для оформлення всім охочим. Для цього потрібно виконати такі вимоги:

  •         мати чинний закордонний паспорт;
  •         оформити медичну страховку;
  •         мати на рахунку необхідну кількість коштів;
  •         придбати зворотний авіаквиток;
  •         отримати довідку про відсутність судимості;
  •         дати дозвіл на перевірку наявності судимостей органам влади Португалії.

Наразі візу шукача роботи в Португалію видають тільки за наявності достатньої суми на банківському рахунку, необхідної для проживання у країні. Так, потрібно мати щонайменше 2115 євро, щоб довести можливість утримувати себе на період дії дозволу. 

Віза шукача роботи видається на підставі заповненої декларації та реєстрації в португальському Інституті зайнятості. На сайті IEFP потрібно заповнити дані про свій професійний досвід, наявність освіти, спеціалізацію.

Якщо в заявника є чинна заборона на в’їзд в одну з країн Шенгенської зони, віза для шукачів роботи в Португалію буде недоступна до отримання.

Як отримати візу для пошуку роботи в Португалію? Покроковий алгоритм

Вартість португальської візи для шукачів роботи становить 75 євро. Це розмір консульського збору, який потрібно сплатити кожному, хто збирається подавати документи для отримання дозволу на в’їзд. Крім наявності основних документів і довідок, португальська віза для шукачів роботи передбачає подання декларації встановленого зразка. У ній описуються очікувані умови перебування в країні. А для підтвердження своїх намірів потрібно буде зареєструватися на сайті IEFP. Заповнити дані про освіту та трудовий досвід можна англійською, португальською, французькою або естонською. Хоча португальська нова віза для шукачів роботи і порівняно проста в оформленні, все ж доведеться заглибитися в багато деталей.

FAQ

Який термін дії візи для пошуку роботи в Португалії?

Дозвіл на в’їзд оформляється на термін 120 днів. За необхідності його можна продовжити до 180 днів.

Що станеться, якщо раптом я не знайду роботу в Португалії за півроку?

Коли віза для пошуку роботи в Португалію закінчиться, країну доведеться покинути. Новий дозвіл на в’їзд можна буде оформити через рік.

Чи можна буде перевести в країну сім’ю після оформлення працевлаштування?

Португальська віза для шукачів роботи передбачає можливість возз’єднання сім’ї.

Якщо я заїду до країни за візою для шукачів роботи, чи зможу я відкрити свій бізнес або заробляти на фрілансі?

Ні, цей тип візи передбачає тільки пошук найманої роботи. Інші види діяльності з цією категорією дозволу на в’їзд заборонені.

Скільки потрібно мати коштів, щоб отримати візу для шукачів роботи?

Португальська віза для шукачів роботи у 2024 році передбачає, що на рахунку є кошти в розмірі трьох мінімальних зарплат (2115 євро).