Студентська віза D5 до Португалії: все, що потрібно знати

Навчання в Португалії дає змогу отримати європейську освіту, яка відкриває дорогу до престижної роботи. Якщо розглядаєте можливість вступу до ВНЗ та інших закладів країни, то задумайтеся про отримання португальської візи D5. Завдяки грамотному підходу ви станете володарем диплома про вищу освіту, а також зможете попрактикуватись у знанні мови і в майбутньому знайти гідну роботу.

Віза D5 португальська — це чудова можливість в’їхати на територію країни на законних підставах, насолодитися розміреним життям у європейському регіоні та почати нову сторінку своєї біографії. Ознайомтеся з інформацією про те, що потрібно для отримання дозвільних документів і які основні кроки під час виконання цього завдання.

Студентська віза в Португалію (віза D5) та її особливості

Португальська віза D5 актуальна в тому разі, якщо ви навчаєтесь у будь-якому виші Євросоюзу і плануєте здійснити обмін або отримати подвійний диплом на території країни. Дозвільні документи видаються іноземним особам. Заявник не повинен бути громадянином країни Євросоюзу, але є нюанс: розглядаються тільки студенти, які навчаються і перебувають на території ЄС на законних підставах.

Максимальний термін дії отриманого дозволу — 120 днів. Довгострокова студентська віза за програмою не передбачена, але ви завжди можете продовжити її без виїзду з країни. Для цього необхідно подати повний пакет документів до місцевої служби.

Плюс у тому, що за наявності дозволу ви можете отримувати прибуток від резидентів. Але тільки в тому разі, якщо за умовами освітньої програми передбачено практичні заняття. Оплата праці вважається легальною, і ви не зіткнетеся з проблемами при отриманні коштів.

Врахуйте, що зміна місця навчання вимагає подання заявки на отримання нових дозвільних документів. Вам знадобиться чергова студентська віза в Португалію (віза D5), оскільки попередня оформлена для проходження курсу в конкретному ВНЗ країни.

Можлива така ситуація, що навчальний план не буде виконаний і ваша кандидатура потрапить до списку на відрахування. У такому разі португальська віза D5 перестає діяти, а перебування в країні стає нелегальним. Ви маєте якнайшвидше виїхати за межі юрисдикції, щоб унеможливити проблеми із законом.

Документи для оформлення португальської студентської візи D5

Португальська довгострокова студентська віза оформляється на підставі запрошення від навчального закладу. В іншому разі ваша заявка не буде розглянута. Форма запрошення повинна містити такі дані:

  • інформація про навчальний заклад;
  • печатка державного зразка;
  • підпис керівника.

Додатково в документі перераховуються відомості про:

  • тривалість навчального курсу;
  • спеціальність, на яку зараховано студента;
  • загальну тривалість лекцій.

Більшість освітніх установ надає своїм учням місця в гуртожитках. Якщо ви проживатимете на території, наданій представниками вишу, то в запрошенні має бути вказана точна адреса. Надалі вам потрібно перебувати саме тут, оскільки португальська студентська віза D5 прописує особливості перебування в країні.

Це необхідно для того, щоб представники закону контролювали чисельність приїжджих і завжди могли знайти їх у разі потреби. Якщо ж ви вирішите переїхати на орендовану квартиру, то необхідно своєчасно надати відповідний документ про оренду.

Стандартний пакет документів

Після вирішення питання із запрошенням необхідно зібрати документи для отримання візи D5 португальської в стандартному пакеті. Йдеться про таке:

  • анкета для отримання візи, заповнена відповідно до прийнятих норм;
  • актуальний закордонний паспорт. Термін закінчення його дії має перевищувати той час, що ви перебуваєте на навчанні, як мінімум на три місяці;
  • кольорова фотографія, виконана на білому тлі. На ній має бути добре видно лоб, вуха та шию. У разі носіння окулярів їх потрібно зняти;
  • довідка про несудимість з апостилем. Також необхідний дозвіл на перевірку вашого кримінального статусу, яка проводитиметься на території Португалії;
  • медична страховка для подорожей. З її допомогою ви зможете вирішувати проблеми зі здоров’ям;
  • супровідний лист від студента, де вказана мета в’їзду в країну. За його наявності шанси на видачу португальської довгострокової студентської візи значно зростають;
  • підтвердження платоспроможності. Йдеться про наявність коштів, з використанням яких ви зможете жити і харчуватися в країні. Це може бути свідоцтво того, що ви отримали місце у ВНЗ за грантом. Також допустимо надати виписку з банківського рахунку або лист про забезпечення від вашого спонсора/члена сім’ї. Якщо навчання планується за грантом із нарахуванням стипендії, то ви звільняєтеся від підтвердження того, що у вас вистачить коштів на перебування в країні;
  • документи, що вказують на місце проживання. Якщо ви не плануєте займати кімнату в гуртожитку, то повинні показати комісії серйозність намірів і надати договір оренди для отримання португальської довгострокової студентської візи;
  • підтвердження оплати за навчання. Документ потрібен не у всіх випадках. Особливо, якщо ви будете вивчати курс за грантом.

Документи, при розгляді яких надається португальська студентська віза D5, стандартні. Основна їх частина – це довідки, що вказують на зарахування до вищого навчального закладу. Щоб нічого не упустити, можете уточнити повний перелік документів у консульстві Португалії, представленому в країні вашого перебування. 

Студентська посвідка на перебування: основні нюанси

Якщо ви перебуваєте в Португалії в статусі туриста, то запит студентської візи неможливий. Але на підставі зарахування до вищого навчального закладу країни ви маєте право подати заявку на отримання посвідки на перебування. Подібні випадки швидше виняток, важливо вирішувати всі питання через посольство. Однак така практика є, і вона цілком законна.

Від вас знадобляться ті самі документи, за якими видається студентська віза D5 до Португалії. Також знадобиться підтвердження того, що ви легально в’їхали в країну. Якщо плануєте запросити посвідку на перебування з правом здійснення трудової діяльності, то візьміть у своєму університеті навчальний розклад. Також надайте ІІН, щоб переконати комісію в серйозності намірів. Додатково можна показати, що ви — приватний підприємець. Для більшої переконливості надайте кілька виписаних рахунків, що вкаже на успішне ведення діяльності.

Причини відмови у видачі візи D5

Довгострокова студентська віза видається не завжди, але відмова консульства Португалії — це скоріше виняток. Особливо, якщо врахувати момент із запрошенням від навчального закладу. Негативне рішення може бути викликане кількома причинами:

  • приховування кандидатом наявності судимостей у своїй країні або за кордоном;
  • неправильне заповнення анкети (умисне або випадкове надання неправдивої інформації);
  • порушення візового законодавства Португалії навіть за відсутності певних знань і розуміння ситуації.

Також студентська віза D5 до Португалії не видається за відсутності повного пакета документів. Навіть у разі нестачі малозначної довідки ви повинні будете пройти всі кола узгодження ще раз. Ще один мінус — відсутність перекладу португальською мовою. 

Додатково комісія розглядає мету поїздки в країну. Якщо тип візи не відповідає вашим бажанням, то буде відмова. Наприклад, ви плануєте відпочити або влаштуватися на роботу, а запитуєте дозвільні документи на навчання.

При отриманні негативної відповіді завжди можна повторити процедуру заново. Але при цьому доведеться повторно сплатити візовий збір. 

FAQ

Кому необхідна студентська віза D5 до Португалії?

Дозвільні документи надаються студентам, які вже навчаються у вишах ЄС, але вирішили перевестися в університет Португалії.

На який термін видається віза D5?

Максимальний термін дії — 120 днів, після чого потрібне продовження.

Що робити після закінчення дії візи?

Вам необхідно продовжити візу або покинути Португалію, оскільки в такому разі перебування на території юрисдикції нелегальне.

Де продовжувати візу?

Для продовження візи не потрібно виїжджати з країни. Звертайтеся до посольства Португалії.

Чи можна навчатися на гранті або тільки платно за студентською візою в Португалії (віза D5)?

Ви можете проходити навчання на будь-якій основі: платно або на гранті.