Студентська віза D4 до Португалії: як отримати дозвіл?

Короткострокова студентська віза – чудовий варіант для тих, хто хоче здобути освіту в Португалії на базі мовних курсів або швидкої підготовки фахівців. Навчання в Європі відкриває нові горизонти в плані кар’єри та фінансової стабільності. Крім того, після завершення курсу завжди можна знайти підходящу вакансію і серйозно закріпитися в країні, що сподобалася.

Плануючи своє життя, починайте з грамотного підходу до навчання. Якщо курс, що цікавить, триває понад рік, то зверніть увагу на португальську візу D4. Вона надається студентам вищих навчальних закладів для закінчення бакалаврату, магістратури та інших ступенів. Також за її наявності ви можете пройти відповідне стажування, яке допоможе закріпити професійні знання та накласти теорію на практику. Але основний нюанс – тривалість від 12 місяців.

Студентська віза в Португалію (віза D4): необхідні документи

Португальська короткострокова студентська віза вимагає підготовки певного пакета документів, як і варіант за умови тривалого навчання. Для видачі дозволу на D4 усі довідки та звітності мають бути актуальними, інакше доведеться починати все спочатку. При формуванні заявки на студентську візу необхідне офіційне запрошення від керівництва університету. Воно стане базою під час ухвалення рішення комісії. У запрошувальну форму мають бути внесені такі відомості:

  • повна інформація про ВНЗ (найменування, адреса);
  • спеціальність, обрана студентом для навчання;
  • тривалість курсу і загальна вартість навчання, якщо освіта платна;
  • печатка встановленого зразка та підпис керівника закладу.

Португальська віза D4 видається студентам, які грамотно підійшли до питання навчання. Йдеться не тільки про прослуховування курсу, а й про організацію місця проживання. Якщо плануєте зупинитися в кімнатах, які надаються безпосередньо навчальним закладом, то позначте це в заявці. Вкажіть точну адресу гуртожитку, щоб представники закону в будь-який момент могли знайти вас в обумовленому місці.

Майте на увазі, що будь-які зміни адреси повинні передаватися у відповідні інстанції. Якщо через деякий час ви вирішите орендувати квартиру або кімнату, то надішліть документи до відділу міграції. 

Основні документи для отримання візи D4

Португальська студентська віза D4 і варіант D5 дещо схожі, а тому для них потрібен ідентичний набір документів. Водночас ознайомтеся з варіантами в’їзду до країну за кожною з програм. Це допоможе уникнути помилок під час вибору візи.

До списку документів для отримання дозволу увійшли:

  • анкета для видачі студентської візи D4 до Португалії. Заповнюється заявником у повному обсязі, що відповідає чинним стандартам;
  • паспорт для виїзду за кордон. Він має бути актуальним протягом усього терміну навчання;
  • кольорова фотографія. За стандартами вона має бути виконана на білому тлі з чітким відображенням чола, вух і шиї. Неприпустиме використання окулярів, тому за наявності проблем із зором попередньо зніміть аксесуар;
  • довідка про відсутність судимості, яка підтверджує, що заявник не має кримінального минулого. Вона має бути надана з апостилем. Додатково необхідний дозвіл, що дозволяє перевіряти ваш статус у Португалії;
  • медична страховка, за допомогою якої вирішуються можливі проблеми зі здоров’ям;
  • супровідний лист, складений вами. Вкажіть мету свого в’їзду на територію Португалії. Коли студенти надають такий документ, шанси на позитивний результат і видачу візи D4 португальською стороною збільшуються;
  • підтвердження фінансового статусу. Ви повинні показати, що зможете забезпечити себе під час навчання у ВНЗ. Йдеться про елементарне харчування та придбання товарів першої необхідності. Для цього надайте відомості про те, що зайняли місце в університеті за грантом або надайте виписку з банківського рахунку. Також розглядаються листи про забезпечення від ваших батьків або спонсорів. Якщо навчання планується за грантом зі щомісячним нарахуванням стипендії, то жодні додаткові документи для видачі візи D4 португальській стороні не потрібні;
  • контракт на оренду житла із зазначенням точної адреси. Надайте договір, укладений з резидентом країни, який вкаже на продуманість дій і ретельну підготовку до в’їзду в Португалію для проходження навчального курсу;
  • квитанції про оплату за перший семестр або інший період за домовленістю з представниками ВНЗ. У ній немає необхідності, якщо навчання базується на гранті.

Перелік великий, і для досягнення результату необхідно звертати увагу на найдрібніші нюанси. Йдеться не тільки про термін дії довідок, а й про наявність печаток і штампів. 

Не забувайте про те, що студентська віза в Португалію (віза D4) буде видана тільки в разі правильного перекладу документів з нотаріальним оформленням. Наші консультанти відстежують усі нюанси, щоб процедура пройшла на найвищому рівні.

Основні кроки під час отримання португальської студентської візи D4

Якщо необхідна португальська віза D4, ознайомтеся з основними кроками для її отримання. Це дасть змогу зрозуміти, як діяти для досягнення позитивного результату. Послідовність дій така:

  1. Пошук вищого навчального закладу в Португалії відповідно до наявних запитів. Йдеться про освітню програму, доступні спеціальності тощо.
  2. Подача документів на вступ, оплата певного періоду навчання і подальше отримання документів для підтвердження того, що ви стали студентом обраного ВНЗ.
  3. Підготовка до подачі заявки на португальську студентську візу D4. Збір документів здійснюється в країні, де ви зараз проживаєте. Немає необхідності їхати до Португалії для виконання поставленого завдання.
  4. Подання документів, для чого необхідно відвідати консульство своєї країни.
  5. Розгляд вашої заявки. Як правило, термін не перевищує 30 днів. У разі позитивного рішення вам видається студентська віза в Португалію (віза D4), яка дійсна протягом чотирьох місяців.
  6. Виїзд до країни навчання і подальше оформлення посвідки на проживання. Процедура здійснюється у відділенні SEF. Через п’ять років ви можете подати запит на отримання громадянства.

Як правило, португальська студентська віза D4 містить у собі інформацію про те, коли настає дата подання документів на резидентство. Ті самі відомості відображаються в особистому кабінеті на сайті SEF. Не пропустіть можливість почати нове життя, своєчасно оформивши всі запити.

Період після завершення навчання

Запам’ятайте, що після завершення освітнього курсу ви можете залишатися на території країни ще рік, чого не дозволяє зробити португальська короткострокова студентська віза. За наявності D4 і посвідки на проживання ситуація складається практично ідеально. Активним іммігрантам надається час для пошуку відповідної вакансії або відкриття власної справи з подальшим її розвитком.

Насправді цей момент дуже важливий і добре продуманий на рівні міністерств. Учорашній студент не завжди може знайти відповідну роботу в короткі терміни. Те саме стосується бізнесу — складно за кілька місяців зрозуміти, наскільки прибутковим він виявиться і чи є сенс у його розвитку.

Нерідко доводиться змінювати кілька місць роботи, поки знайдеться відповідний варіант. Рік на пошук — це можливість реалізації власного потенціалу. Не пропустіть шанс, і ви дізнаєтеся, наскільки хороша Європа.

Португальська студентська віза D4 стане вашим квитком у нове життя, але для цього необхідно активно діяти. Більше інформації про легальне перебування на території країни можна уточнити у консультантів нашої компанії Movetocascais. 

FAQ

Для яких цілей видається студентська віза D4 до Португалії?

Віза призначена для в’їзду в країну на навчання, яке триває не менше одного року.

Як довго діє віза D4?

Термін дії дозволу — 120 днів, протягом яких потрібно в’їхати в країну й оформити посвідку на проживання.

Чи можна залишитися в країні після закінчення дії студентської візи в Португалії (візи D4)?

Ви можете залишитися ще на рік після закінчення навчання, щоб знайти роботу або відкрити власну справу.

Чи потрібне запрошення від ВНЗ для отримання португальської студентської візи D4?

Так, вам необхідно знайти для себе навчальний заклад, виконати дії для зарахування та отримати запрошення.

На яких умовах можливе навчання за візою D4?

Ви можете проходити навчальний курс безкоштовно (за грантом) або з оплатою повної вартості.